Tegen-strijdige schoonheidsstandaarden zijn nog steeds een issue in de modewereld

“Ik was té dik als gewoon model en té dun om aan plus-size te voldoen”

Artikel afkomstig van Glamour
Tekst Lara Oliveri en Saskia van Langevelde 

 

Ik werk al jaren met modellen voor shoots en shows, waardoor ik het heel lang “normaal” vond dat modellen één maat hadden; size zero. De samples hadden deze maat, dus de modellen ook daar was destijds geen discussie over mogelijk. Gelukkig vindt er langzaam maar zeker een verschuiving plaats. Glamour staat open voor deze verandering en ik óók.

Deze week kreeg ik een mail van Terry Groenen, oprichter van modellenbureau Inbetween Models; een bureau dat modellen met maat 36/38/40 vertegenwoordigt. Terry startte het bureau uit haar eigen ervaring als model; “Ik wil iets moois opzetten voor meiden met maat 38 en 40, die er net als ik precies tussenvallen en zich in de modewereld genegeerd voelen,” vertelde ze eerder aan Glamour. Ontwerper en art-director Diek Pothoven werkt al jarenlang in de internationale mode-industrie en heeft van dichtbij de ontwikkeling op het gebied van inclusiviteit en diversiteit ervaren; van de manier van ontwerpen tot de modellencastings voor shows.

Ik was ontzettend benieuwd naar Diek en Terry’s mening en visie over de huidige modellenwereld. Mijn collega slash fashion editor Lara dook in de wereld van de tegenstrijdige schoonheidsstandaarden in de modewereld en vroeg Terry en Diek het hemd van het lijf.

schoonheidsstandaarden

Hoewel de modewereld zich op een progressieve manier ontwikkelt op het gebied van inclusiviteit en diversiteit, blijft het gemiddelde schoonheidsideaal voor modellen grotendeels beperkt tot een maat 34. Na de afgelopen weken afbeeldingen van de Herfst/Winter 2020 shows te hebben bekeken, blijkt dat er in realiteit nog maar weinig is veranderd als het gaat om de gemiddelde maat van modellen op de catwalk. Ook Saskia valt dit op: “De castings zijn wel steeds meer divers, ik mis echter nog steeds diversiteit in maten. Middels mijn vak als fashion director van een blad merk ik dan ook dat de kledingsamples nog steeds op deze kleinere maten worden gemaakt.”

Nadat vele modehuizen onder vuur kwamen te liggen wegens een gebrek aan inclusiviteit is het concept van curvy en plussize modellenopgekomen. En hoewel dit zeker een goede zaak is, leidt dit ertoe dat er tussen deze categorieën in een hele groep mensen met een maat tussen een 36 en 42 wordt overgeslagen – een groep die overigens de meerderheid van de vrouwelijke bevolking representeert. Hierdoor ervaren modellen maar zeker ook vrouwen in het algemeen de gevolgen van tegenstrijdige en onrealistische vrouwenstandaarden. “De gemiddelde maat in Nederland ligt hoger dan een maat 34 of 36, dus vanuit het gemiddelde zou het een goede zaak zijn de gehele industrie – dus ook de shows tijdens fashion week – aan te passen,” stelt Saskia.

Representatie op de catwalk

De kledingsamples van modehuizen worden dus voor het overgrote deel consequent in één maat gemaakt (denk aan een Bella Hadid en Kendall Jenner), wat door veel modehuizen als het normale schoonheidsideaalwordt gezien. Dit betekent dat modellen met een maatje meer er alles aan moeten doen binnen deze norm te passen. Er is een opkomst van curvy modellen zoals de Nederlandse Jill Kortleve, die de ster was tijdens afgelopen fashion week en de Amerikaanse Paloma Elsesser, maar ook daar bestaat een bepaald stramien waar zij zich aan moeten houden. Saskia stelt hierover: “Nu is het zo dat er enkele samples worden gemaakt voor plussize modellen, met een maat 40/42. Er zijn nu een paar modellen populair bijvoorbeeld Ashley Graham, maar daar worden de samples dan speciaal voor gemaakt.”

Diek Pothoven is mode-ontwerper voor zijn eigen label Martan en art-director voor de shows en evenementen van grote namen uit de modewereld. Ook hij ziet dit gegeven zich ontwikkelen en denkt dat modehuizen de keuze voor curvy modellen maken om een duidelijke boodschap over te brengen: “Ons oog is op de catwalk volledig gewend aan de maten 34 en 36, en beschouwt deze als ‘normaal‘. Het ligt in de aard van de modewereld om extremen op te zoeken en daar past het principe ‘gemiddeld’ lastig in. Dit geldt niet alleen voor de maten, maar voor alles wat een model uitstraalt.

Ik denk dat modehuizen die ook een grotere maat showen er bewust voor kiezen een duidelijk zichtbaar grotere maat te laten zien, in plaats van een tussenmaat als 38. We weten allemaal dat voor iedere maat prachtige kleding gemaakt wordt, maar in the end denk ik dat veel mensen opzoek zijn naar kleding die afkleedt. Een merk laat dan liever zien dat je er met maat 42 smashing uit kunt zien dan dat een maat 38 eerder als een vollere 36 oogt en minder opvalt en er uit springt.”

Voormalig Sex And The City-actrice en nu politicus Cynthia Nixonbracht de tegenstrijdige vrouwenstandaarden goed in beeld in viral video die van iedereen de aandacht trok genaamd Be a Lady, They Said! Dit wordt uitgedrukt met teksten als: “Ga op dieet. Let op wat je eet. Drink veel water. Je moet in die jeans passen. God, je ziet eruit als een skelet. Waarom eet je niet gewoon? Je ziet er uitgemergeld uit.”

Inbetween Models

Terry Groenen is oprichtster van het modellen agentschap Inbetween Models. Terry is zelf ook model en werd in haar carrière meerdere malen afgewezen omdat ze ‘te dik’ zou zijn en dus niet aan de ‘standaard’ schoonheidsnormen voldeed. Vervolgens nam ze deel aan het programma Curvy Supermodel, waar ze in de eerste aflevering werd geëlimineerd omdat ze juist ‘te dun’ was. Uiteindelijk bleek ze niet goed genoeg voor de standaard modellenmaat, en was ze tevens ongeschikt als curvy model. Daar wilde Terry veranderingen in brengen waarna ze besloot haar eigen modellenbureau op te richten, waar modellen met een maat 36, 38 en 40 worden gerepresenteerd. “Ik wilde een podium creëren voor meiden zoals ik,” vertelt Terry aan Glamour.

Té dik of niet dun genoeg

Terry vertelt het verhaal van een van de modellen die nu zit aangesloten bij haar agentschap, Sigrid. Zij ondervond de heftige tegenstrijdigeideaalbeelden persoonlijk tijdens het begin van haar modellencarrière: “ik was een tijd lang heel erg bezig met afvallen (drie maanden lang aan één stuk door enkel 600 calorieën eten en elke dag 20 km hardlopen) waarna mijn agentschap aangaf dat het niet ging lukken en het wellicht een beter idee was om aan te komen. Ze vertelde me: ‘met dunheid red je het niet dus volgende maand proberen we plus-size.’ Ik ben toen alleen donuts gaan eten maar toch kreeg mijn agency als feedback dat ik niet ‘plus-size’ genoeg was.”

“Uit onderzoek blijkt dat door de gebruikelijke maat 34 al tientallen jaren de boodschap wordt afgegeven dat kleding van de catwalk alleen mooi staat als je heel dun bent. Niet alleen komen de huidige modellen in opstand, ook de consument geeft duidelijk signalen af dat er meer diversiteit op de catwalk moet komen en dat modellen met maat 38 meer gezien mogen worden,” aldus Terry.

Ook Diek ziet deze ontwikkeling van modellen met een tussenmaatopkomen: “Het is hard werken om een diverse cast neer te zetten omdat het aanbod van veel modellenbureaus nog steeds heel traditioneel is. Daar is de laatste tijd al veel verandering in ontstaan en worden concepten als street castings dan ook steeds vaker gebruikt. Het hele concept van in between models begint ook veel meer een ding te worden. Wat daarin belangrijk gaat zijn voor een toekomst in high-fashion is dat een model niet enkel mooi is, maar op minimaal twee zaken binnen de combinatie van maat, uitstraling en een bijzonder uiterlijk zich zichtbaar onderscheidt. Modehuizen zijn opzoek naar modellen die er uit springen en iets bijzonders hebben.”

Verandering is key

Dit alles wil niet zeggen dat er niks is veranderd in de mode-industrie; in tegendeel. Sinds de vorige Lente/Zomer 2020 presentaties werden grote veranderingen doorgevoerd; het waren de meest diverse fashion weeks ooit, de gemiddelde leeftijd van modellen lag in plaats van 21 op 23 en er liepen meer plus-size en transgender modellen dan ooit. Zo stelt Diek: “Het gaat de laatste paar seizoenen heel hard qua diversiteit. Het begint de nieuwe norm te worden op de catwalk. Mensen beginnen verveeld te raken van een size zero en vinden iemand die enkel mooi is niet meer zo spannend. De drang tot vernieuwing is torenhoog en daar hoort ook een vernieuwing van het schoonheidsideaal bij. Stap voor stap natuurlijk want veel traditionele modehuizen blijven het nog spannend vinden.”

En hoewel deze progressieve veranderingen zeker moeten worden toegejuicht, denk ik dat we ook eerlijk moeten kunnen kijken naar het feit dat er nog werk aan de winkel is voor een volledig inclusieve modellenwereld – waarin daadwerkelijk iedere soort vrouw zich gerepresenteerd voelt en elke lichaamsvorm wordt geaccepteerd.

“Ik ga graag die uitdaging graag aan om voor verandering te zorgen,” stelt Saskia. “Bij Glamour proberen we daar verandering in te brengen door kledingsamples te lenen van winkels waardoor je meer maten tot je beschikking hebt en dus een meer diverse modellen casting kunt doen. Ook doen we eigen castings en maken we kleding zelf groter en proberen we zo inclusievere en meer diverse rolmodellen neer te zetten.”

Get in touch

Ook geïnteresseerd om met Inbetween Modellen te werken? Neem gerust contact op!

7 + 2 =