Qua gewicht niets veranderd in modewereld
“Naast huidskleur is het gewicht van modellen nog een veel besproken thema in de modewereld. Model Terry Groenen weet er alles van. Zij is zowel te dik als te dun. Voor reguliere modellen bureaus is ze met haar maat 38 te dik. Afvallen maakte haar diep ongelukkig en onzeker. “Toen zag ik dat RTL op zoek ging naar een ‘curvy supermodel’ en kreeg ik weer hoop. Mijn droom om model te worden, kon toch uitkomen.” Dat bleek niet zo te zijn: in de eerste aflevering van de televisieserie werd ze weggestuurd. “Ik was te dun.””

Artikel afkomstig van radio uitzending een vandaag, Avrotros
Presentatie Laura Kors Redactie: Rianne Spit
Hoogleraar Giselinde Kuipers van de Universiteit van Amsterdam herkent veel in het verhaal van Terry Groenen. “Wat betreft gewicht is er nog helemaal niets veranderd in de modellenwereld. De standaard is heel dun, op de grens van het medisch ongezonde.” De cultuurhistoricus meent dat het nog makkelijker is om meer zwarte modellen in de bladen te krijgen dan dikkere. “Wat betreft gewicht vindt een groot deel van de bevolking dat dikke mensen een probleem hebben. Er is geen emancipatiebeweging die voor dikke mensen opkomt en dit gecoördineerd aanpakt.” Curvy modellen zijn volgens Kuipers voor de industrie een soort exotisch uitstapje, maar geen fundamentele verandering. De wereld van ontwerpers, modellen, agenten, fabrikanten en fotografen zit zo ineen gestrengeld dat dat bijna niet valt los te trekken. “De kern waar het om draait is dun zijn, dat geeft het uitstraling van exclusiviteit. Dit is bereikbaar voor een kleine groep.”
Toch geeft Terry Groenen zich niet snel gewonnen. Zij richtte een modellenbureau voor Inbetween-modellen op, tussen de maten 36 en 40. “Mensen willen ook vollere vrouwen zien en ik ga daaraan meewerken.” Toch erkent ze dat dat moeilijk wordt. In Frankrijk is er een wet tegen het gebruik van modellen met ondergewicht. “Bij onze laatste casting vertelde een model dat meiden letterlijk lood in hun beha’s krijgen om zwaarder te lijken.” Giselinde Kuipers knikt bij dat verhaal. Zij hoorde hetzelfde over Spanje, waar een soortgelijke wet is. “Ik ben ervan overtuigd dat dat gebeurt.”
Get in touch
Ook geïnteresseerd om met Inbetween Modellen te werken? Neem gerust contact op!
